Afrički divlji pas smatra se jednom od najugroženijih životinja u Africi. Poznat je i kao jedan od najugroženijih zvijeri na planeti.



Foto Tambako Jaguar.

Foto Tambako Jaguar.

Međunarodna unija za zaštitu prirode klasificira je kao ugroženu. Oni više ne lutaju u izvornom dometu, a usitnjavanje staništa vrlo je stvarna opasnost za ovu vrstu. Trenutno se procjenjuje da njegova populacija ima nešto više od 6500 odraslih osoba - samo 1400 je potpuno odraslo. Pad je posljedica usitnjavanja staništa, progona ljudi i bolesti među populacijama.



Mnogo vole svoje pripitomljene rođake, divlji psi vrlo su društvene životinje i žive u čoporima. Posebno su vješti u lovu na antilope, a glavni istaknuti grabežljivci su lavovi. Druga borba za divlje pse su uočene hijene, koje često uđu i pokušaju ukrasti obroke.

divlji psi



Ova se vrsta istaknuto nalazi u savani i ostalim suhim područjima Afrike. Obično ne vole šumovita područja. Kako se njihova lovna praksa sastoji od progona životinja, pomaže im u lovu na plijen. Međutim, postoje određene populacije divljih pasa koje žive u planinama Etiopije i jedan čopor zabilježen na planini Kilimanjaro.